Nieuwspagina

Basisschool Valentijn bezoekt botterloods

Samen met de mannen van de Botterloods heeft het Gilde kinderen van basisschool Valentijn rondgeleid. Het thema op school was “ambachten”. En bij de renovatie van de botters komt er heel wat ambachtswerk aan de orde. De kinderen waren zeer geïnteresseerd en hadden ook veel vragen. Ook werd nog uitgelegd hoe de veiling werkte. Tenslotte werden de kinderen nog verrast met chocolademelk

Het was een erg leuke activiteit.

 

Katheder van het Gymnasium Illustre

In de Grote Kerk is in december deze Katheder van het Gymnasium Illustre geplaatst. 

Jarenlang heeft deze in het museum gestaan en daarvoor in het Stadhuis. Inmiddels is de katheder gerestoreerd en heeft het een plek gekregen in de Grote Kerk.

Ten tijde van de universiteit werd het Academisch Jaar geopend in de Grote Kerk.

Het is leuk dat, naast de gebouwen in de Academiestraat, er nog een plek is waar de gidsen iets kunnen vertellen over de universiteit van Harderwijk.

Een uniek bezoek aan de gewelven van de Grote Kerk

Woensdagavond 17 januari hebben we met 7 gidsen onder leiding van de hulpkoster de gewelven van de Grote Kerk van Harderwijk kunnen bezoeken. Om boven te komen moesten we eerst een wenteltrap met 110 treden beklimmen. Eenmaal boven konden we door een opening bij de viering onder ons het schip van de kerk zien. Daarna konden we nog verder omhoog om uiteindelijk bij het carillon uit te komen. De klokken van het carillon bevinden zich op zo’n 40 meter hoogte. Vandaar hadden we een prachtig een prachtig uitzicht over de stad. Het was een heel bijzondere ervaring. Nu kunnen we onze gasten tijdens een rondleiding ook vertellen hoe het er boven de gewelven uitziet.